Nieuws

Pim Speelman en Lorenzo Stolk winnen Red Bull Kartfight 2011 : 2011-08-14 00:00:00


Pim Speelman en Lorenzo Stolk winnen Red Bull Kartfight

Op een opdrogend Circuit Park Zandvoort hebben Pim Speelman en Lorenzo Stolk de Red Bull Kartfight van 2011  gewonnen.

 

Door Kart Centre Roosendaal was in 10 minuten tijd een kart parcours uitgelegd voor een volle hoofdtribune. De 16 deelnemers – verdeeld in de groep t/m 14 jaar en 15 jaar en ouder – mochten in een afval race bepalen wie de Red Bull Kart Fight gaat winnen.

 

Allereerst waren de ‘senioren’ aan de beurt. De groep 15 jaar en ouder. Met bekende namen als Mark Meijer, Pim Speelman, Dominique van ’t Veen en Martijn Bros.

 

’s Morgens was er nog flink wat regen gevallen. De baan was echter opdrogend, mede door de 2 races van de NEC Formule Renault 2.0 en de Dutch Formula Ford. Toch bleek het soms spekglad, door de aanwezige slicks. “Jemig, wat was het onwijs glad!”, aldus Pim Speelman toen hij na de 1e heat als 1e over de finish kwam. “Met name  in de laatste bocht, op het geverfde gedeelte, was het spekglad en opletten geblazen.”

 

Nadat twee afval races waren verreden ging de finale race tussen onder andere Pim Speelman en Dominique van ’t Veen. Speelman nam in de 3 ronden durende finale al vrij snel de leiding en leek zelfs een voorsprong op te bouwen. In de laatste bocht werd het spannend. Bij het insturen komt van ’t Veen langszij aan Speelman en weet op het rechte stuk nipt over de finish te rijden als 1e. Echter na de finish komt al een snel een discussie op gang en blijkt dat van ’t Veen bij het insturen Speelman aantikte die hierdoor zo’n 3 meter doorschoot. Daarmee verspeelde Speelman zijn leidende positie. De wedstrijdleiding besluit om Speelman toch als winnaar aan te wijzen.

 

Pim Speelman, op 18 juli net 18 jaar oud geworden en via de indoor karting nu actief in de Rotax Max Senioren, is blij: “De overwinning voelt dubbel. De manier waarop je wint is natuurlijk vreemd. Maar in mijn ogen toch terecht. Ik kon er niets aan doen dat ik werd aangetikt. Ik zat gewoon op mijn lijn. De teleurstelling bij Dominique begrijp ik natuurlijk wel.”

 

In de groep tot en met 14 jaar zitten de junioren te springen om uit te maken wie de 2011 winnaar gaat worden. Na wederom 2 afval races gaan in de finale race van start: Klait Bani, Lorenzo Stolk, Leon Kuiper en Yannick Koerts. Koerts – uitkomend in de RK1 klasse in de GK4 kartseries – gaat er goed vandoor en ligt 1e bij de eerste doorkomst. Ondanks het gewichtsnadeel die Koerst heeft met zo’n 15 kilo te zwaar is dat een top prestatie. Stolk, Kuiper en Bani volgen zijn lijn. Echter bij het keren de pitstraat in gaat het mis. Er volgt wat duw en trekwerk en uiteindelijk wordt de race tijdelijk stil gelegd en besloten dat de deelnemers nog één keer van start gaan over één ronde. Koerts wordt hierbij op plek 3 gezet en is daarmee overduidelijk niet blij, getuige zijn lichaamstaal.

 

Uiteindelijk is het dan Lorenzo Stolk die als 1e de streep overkomt en daarmee in de groep t/m 14 jaar de winnaar is. “Dit is net een droom! Ik kan het eigenlijk niet geloven. Alleen deelnemen is natuurlijk al leuk, maar dan ook nog winnen. Mijn voorbereiding was al lastig met de buren die een feestje gaven en ik had dus nauwelijks geslapen. Maar winnen maakt alles goed! Vanavond gaan wij een feestje geven!”

 

Daniel Ricciardo – het levende bewijs dat Red Bull jong kart talent een kans wil geven – is aanwezig om Pim Speelman de beker te overhandigen. “Karten is en blijft een mooie sport. Hoge snelheden en laag boven de grond. Ik ben blij dat Red Bull mij, maar ook andere karttalenten de kans geeft om in de autosport te belanden.

 

Lorenzo Stolk ontvangt zijn beker uit handen van Max Verstappen. Onlangs werd Max Verstappen nog Europees Kampioen. “Ondanks dat ik zelf voornamelijk aan outdoor karting doe heb ik bewondering voor deze jongens die hun sporen in de indoorkarting hebben verdiend!” aldus Verstappen. Op de vraag of hij zelf ook over enkele jaren tijdens de Masters of F3 in de voetsporen van zijn vader gaat treden antwoord Max: “Het is natuurlijk een droom om hier te mogen rijden. Ik ga er mijn uiterste best voor doen!”.

 

Een heuse persconferentie, interview door het NOS Jeugdjournaal en RTL GP. Tips gekregen van Daniel Ricciardo. Een mooie dag voor alle 16 deelnemers en natuurlijk helemaal voor de beide winnaars van de Red Bull Kart Fight. Deze jongens zijn er natuurlijk nog lang niet, maar als winnaars blijven ze wel onder de aandacht van Red Bull en wie weet zien we zo ooit nog terug in de Formule1.Laatste nieuws:


Nieuwsoverzicht: